Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna aromatyczna idealna jako slodki dodatek do kawy czy herbaty.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 475
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 124
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 287
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 334
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 475
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 124
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 287
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 334
Składniki
Do pojemnika wrzucamy maslo , 50g cukru, 250g przesianej maki, troche cukru waniliowego i jedno żółtko.Wszystkie skladniki siekamy,az powstanie jednolita masa.Zarabiamy ciasto owijamy folia i wkladamy do lodowki na ok 2 godziny.Dzieki temu ciasto bedzie bardziej kruche.
Jablka obieramy,usuwamy gniazda nasienne I kroimy na male polksiezyce.
Ciasto rozwalkowujemy i rozkladamy na foremke do tarty ( moja ma srednice 28cm i ta porcja ciasta jest idealna).Tak przygotowana foremke wkladamy spowrotem do lodowki na nastepne 30min.Po wyciagnieciu przed ulozeniem jablek nakluwamy widelcem.
Do naczynia wlewamy 250ml smietanki ,wbijamy cale dwa jajka,dodajemy 150g cukru,lyzeczke cynamonu oraz cukier waniliowy.Ubijamy trzepaczka tak aby wszystkie skladniki polaczyly sie ze soba.
Po wyciagnieciu formy z lodowki naklowamy ciasto widelcem i na surowym ukladamy jablka (ja zrobilam dwie warstwy).Calosc zalewamy smietanka i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. 15 minut przed koncem pieczenia tarte posypujemy brazowym cukrem. SMACZNEGO :)