Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruchy spód i rozpływający się w ustach krem kawowy. Aromatyczna, nie za słodka będzie ucztą dla podniebienia.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 670
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34669
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1012
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 670
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34669
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1012
Składniki
1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka, kakao, kawę oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 4-5 mm. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. Na koniec ciasto nakłuć gęsto widelcem. 5) Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Upieczone ciasto ostudzić.
7) Przygotować krem. Kawę zalać dwiema łyżkami przegotowanej wody i ostudzić. Następnie jogurt grecki wymieszać z cukrem i kawą. 8) Mascarpone przełożyć do miski i krótko miksować. Pojedynczo dodawać jajka po każdym krótko mieszając. 9) Do mascarpone z jajkami dodać mąkę ziemniaczaną oraz mieszankę jogurtu z cukrem i kawą. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (krótko tylko do połączenia składników). 10) Ostudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i rozetrzeć palcami po cieście. Na wierzch wylać gotową masę kawową. 11) Całość piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przed wyciągnięciem kilka minut zostawić w wyłączonym, uchylonym piecyku. 12) Ciasto podawać mocno schłodzone, posypane startą czekoladą i udekorowane czekoladkami.