Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inne spojrzenie na świąteczne ciasto - tarta z ciasteczek korzennych z lemon curd i korzennym kremem śmietankowym. Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu - zrobicie ją bez pieczenia!
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Przepis na lemon curd: https://smaker.pl/moje-przepisy-desery/przepis-lemon-curd-przepis-na-idealny-cytrynowy-krem,1941963,sprytnachochla.html?t=1670582284717 Ciasteczka korzenne miksujemy na drobny pył. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy. Ciastem wykładamy spód i kawałek boków blachy. Może to być blacha do tarty, lub zwykła tortownica. Ważne, aby miała wyciągany spód, bo ciasto jest bardzo kruche. Tak przygotowane ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Krem: Śmietankę z pudrem ubijamy. Dodajemy porcjami serek śmietankowy i przyprawę do piernika. Spód tarty smarujemy lemon curd i dekorujemy kremem śmietankowym. Całość posypujemy przyprawą do piernika. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto jest słodko-kwaśne, z mocną nutą korzenną.