Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na cieście migdałowym ze śliwkami, z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1617
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 157
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21306
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1617
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 157
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21306
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam, można również mikserem. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół. Ciasto wyciągam z lodówki. Foremkę do tarty albo tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub mąką i wygniatam blaszkę ciastem tworząc 2 cm rant. Ciasto nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (żeby boki nie opadły mi podczas pieczenia, wstawiam ciasto najpierw do zamrażarki na 10 minut, a później bezpośrednio do piekarnika )
Następnie gorące ciasto posypuję bułką tartą lub kaszą manną i układam na cieście ciasno śliwki pod kątem, skórką do dołu. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszam do 170 stopni i piekę tartę 45-50 minut. Wyciągam upieczone ciasto. W rondelku na małym ogniu rozpuszczam dżem z czarnej porzeczki (nie gotuję) i polewam nim jeszcze gorącą tartę. Pozostawiam do wystygnięcia. Tarta migdałowa ze śliwkami gotowa. Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany. Smacznego