Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na cieście migdałowym ze śliwkami, z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 212
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 601
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 92
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 212
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 601
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 92
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam, można również mikserem. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół. Ciasto wyciągam z lodówki. Foremkę do tarty albo tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub mąką i wygniatam blaszkę ciastem tworząc 2 cm rant. Ciasto nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (żeby boki nie opadły mi podczas pieczenia, wstawiam ciasto najpierw do zamrażarki na 10 minut, a później bezpośrednio do piekarnika )
Następnie gorące ciasto posypuję bułką tartą lub kaszą manną i układam na cieście ciasno śliwki pod kątem, skórką do dołu. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszam do 170 stopni i piekę tartę 45-50 minut. Wyciągam upieczone ciasto. W rondelku na małym ogniu rozpuszczam dżem z czarnej porzeczki (nie gotuję) i polewam nim jeszcze gorącą tartę. Pozostawiam do wystygnięcia. Tarta migdałowa ze śliwkami gotowa. Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany. Smacznego