Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do popołudniowej kawy. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 978
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 46999
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 60
Szybka sałatka z pora i jajek, doskonała na kolację i na przyjęcia. Proste sk...
Odsłon: 133
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 978
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 46999
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 60
Szybka sałatka z pora i jajek, doskonała na kolację i na przyjęcia. Proste sk...
Odsłon: 133
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.
Krem. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.
Owoce. Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki i borówki które pokrywamy polewą lustrzaną przy pomocy pędzelka.
Polewa lustrzana. 150 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i nie rozpuszcza kremu.
Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki na 2-3 godzin Tarta owocowa z kremem mascarpone gotowa!