Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalna tarta rabarbarowa z budyniem i truskawkami, bez cukru białego
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 214
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 121
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 241
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 314
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 80
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 214
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 121
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 241
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 314
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 80
Składniki
Zagotowuję 300 ml mleka, 100 ml zimnego mleka mieszam z proszkiem budyniowym i ksylitolem i wlewam do gotującego się mleka. Gotuję, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym i przykrywam pozostałym budyniem
Rant, który pozostał „zakładam” do środka lekko przykrywając budyń. (Ciasto będzie na siebie zachodzić i tworzyć ciekawe wzorki. Fragmenty, które na siebie zachodzą, ściskam jak pierogi. Na górze układam ozdobnie paski rabarbaru i truskawki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub lukrem. Tarta rabarbarowa gotowa. Smacznego :)