Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i smaczna tarta - idealne połączenie jabłek cynamonu i kruchego ciasta.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 34
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 651
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10856
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2323
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 34
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 651
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10856
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2323
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka i pokroić w plastry po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz cynamonem. W osobnej miseczce wymieszać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dodatkowo rozpuścić 2 łyżki masła.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto posypać mieszkanką cukru i mąki (przygotowaną wcześniej). Następnie wyłożyć jabłka, które zalewamy roztopionym masłem. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony (brzegi ciasta) do środka ok. 5 cm. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC) na ok. 40 minut. Propozycje podania : gałka lodów waniliowych