Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta serowa z masą śmietanową i czereśniami"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 173
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 173
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Składniki
105 minut.
Czereśnie opłukać, osuszyć, ładnie wydrylować. Kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, skórką otartą z cytryny, 2,5 dag cukru i obiema torebkami cukru wanilinowego.
Twaróg utrzeć z solą, resztą cukru, olejem i mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy serowej. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. 36 cm.
Okrągłą formę o śr. 30 cm posmarować tłuszczem. Dno i brzeg formy wylepić przygotowanym ciastem. Spód posypać tartą bułką. Rozłożyć czereśnie. Zalać je masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 50 minut.
Tartę serową wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Tartę serową, podobnie jak klasyczny sernik, studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Szybko wyjęte z pieca ciasto sero we mogłoby zwyczajnie opaść.Źródło: Życie na gorąco