Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy i smaczny pomysł na kapustę włoską duszoną z suszonymi pomidorami i żurawiną. Pyszny dodatek do dań mięsnych. Potrawa może być serwowana jako wegetariańska wersja bigosu:)
Składniki
Kapustę włoską drobno szatkujemy usuwając głąb. Cebulę i czosnek /możemy użyć czosnku marynowanego z suszonymi pomidorami/ drobno siekamy. Pomidory suszone kroimy w paski. Jeśli suszona żurawina jest bardzo wysuszona możemy ją zalać wodą, pozostawić do napęcznienia 30 min i odsączyć. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy 1-2 min. często mieszając. Dodajemy suszone pomidory i żurawinę i mieszając podsmażamy chwilkę. Na patelnię dodajemy posiekaną kapustę i mieszamy. Wlewamy gorący bulion i na małym ogniu dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Jeśli lubimy słodkie smaki możemy dodać odrobinę cukru. Podajemy na gorąco.