Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały burek z serem to miłość przywieziona z Bałkanów. Wspaniałe ciasto filo w połączeniu z serami i kwaśną śmietaną lub jogurtem sprawia, że trudno się oprzeć, naprawdę – zwłaszcza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Burek z serem to proste danie, nie wymagające dużo pracy, a jak wiecie, urok i smak tkwi w prostocie.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 147
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 95
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 384
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 152
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 147
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 95
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 384
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 152
Składniki
Twaróg, ser feta, kwaśną śmietanę, jajka i sól umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą, ale nie muszą na jednolitą masę. Słodką śmietankę wykorzystam do smarowania każdego blatu ciasta filo. Rozkładam pierwszy blat ciasta, smaruję śmietanką, kładę drugi blat. Przy jednej z dłuższych krawędzi ciasta wykładam 1/5 nadzienia i zwijam ciasto luźno w rulon.
Tak przygotowuję również pozostałe blaty, które smaruję śmietanką, wykładam część nadzienia i zwijam w rulon.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i układam w niej rulony ciasta z nadzieniem w formie ślimaka (zdjęcie pomocnicze zobacz na dole). Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 40-45 minut, aż się mocno zarumieni. Następnie przygotowuję polewę.
Śmietankę mieszam z jogurtem i tak przygotowaną mieszanką polewam zapieczony burek. Tortownicę wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam kolejne 15-20 minut. Serowy burek gotowy. Najlepiej smakuje lekko przestygnięty. Kolejnego dnia odgrzej go w piekarniku, a będzie smakował równie fantastycznie. Smacznego :)