Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niecodzienne, ale zapewniam że smaczne połączenie!
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9329
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1969
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3990
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 500
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 259
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 348
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9329
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1969
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3990
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 500
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 259
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 348
Składniki
Tarta szpinakowa: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder, szczyptę soli oraz szpinak zmiksowany z żółtkiem. Wyrabiamy całość nożem, a następnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś małej blaszce, je również będziemy piec. Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą lub kulkami ceramicznymi środek- tak by w trakcie pieczenia nie wyrósł do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 15 minut, po czym ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. Zdecydowanie krócej pieczemy pozostałe skrawki- wystarczy w sumie jakieś 15-20 minut, w zależności od ich wielkości. Gotowe skrawki kruszymy.
Krem jaglany: W rondelku z nieprzywierającym dnem gotujemy 450ml wody z dodatkiem szczypty soli. Na wrzącą wrzucamy opłukaną pod zimną wodą kaszę jaglaną. Gotujemy często mieszając przez ok 7 minut, a następnie przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Gotową kaszę łączymy z mlekiem i blenderujemy na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: kakao, masło orzechowe, płynną, ale przestudzoną czekoladę, sok z cytryny oraz cukier i orzechy. Miksujemy ponownie do uzyskania pożądanej konsystencji i od razu wykładamy na naszą tartę. Wyrównujemy lub tak jak ja tworzymy grządkę, którą posypujemy pokruszonym kruchym ciastem szpinakowym, a przed podaniem dekorujemy wykonanymi z masy cukrowej ozdobami.