Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten znalazłam w jakieś gazecie. Oczywiście nie mogłam go nie wypróbować.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Składniki
Jabłka obierami i kroimy w cienkie plastry. Zagniatamy kruche ciasto z z mąki, 10 dag masła, soli, jajka i wody. Zawijamy w folię i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować do momentu aż syrop zmieni kolor na bursztynowy. dodajemy 1,5 dag masła. Masę karmelową wylewamy na blaszkę do pieczenia tarty. Trzeba się spieszyć, bo masa bardzo szybko gęstnieje. Układamy na karmelu jabłka.
Roztapiamy ostatnie 1,5 dag masła i polewamy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Wyciągamy i kładziemy ciasto. Znowu pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor.
Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, bierzemy duży, płaski talerz i odwracamy formę dnem do góry. Podajemy z lodami waniliowymi.