Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solony karmel, banany, rozmaryn i ciasto francuskie czy trzeba czegoś więcej... :-)
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 261
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2388
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4572
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 97
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1537
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 261
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2388
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4572
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 97
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1537
Składniki
1. W patelni żeliwnej lub metalowej (bez drewnianych lub plastikowych elementów) o średnicy 20-23 cm, mierzonej po spodzie umieść cukier i wodę. 2. Podgrzewaj, na niedużym ogniu do rozpuszczenia się cukru, mieszając od czasu do czasu. 3. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ moc palnika i gotuj aż karmel osiągnie ciemnozłoty kolor (uważając, by go nie przypalić). 4. Zdejmij patelnię z palinka i natychmiast dodaj masło, wymieszaj (karmel się spieni). 5. Oprósz płatkami soli morskiej i gałązkami rozmarynu. 6. Na karmel powykładaj obrane i przekrojowe wzdłuż banany, by wypełniły ściśle patelnię. 7. Ciasto francuskie rozwałkuj (lekko podsypując mąką) na wielkość patelni, przełóż na banany. 8. Ostrożnie wepchnij ciasto pomiędzy krawędź patelni i bananów. 9. Ciasto natnij lekko na samym środku. 10. Piecz w temperaturze 200ºC przez około 30 minut do złotego koloru i napuszenia się ciasta. 11. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, przyłóż do patelni paterę i ostrożnie przewrócić na nią ciasto. 12. Przed przełożeniem na paterę można z tarty odlać ewentualny sos karmelowy i polać nim tartę przed podaniem. 13. Smacznego :-)