Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na letni deser. Kruchy spód, puszysta masa śmietankowa i truskawki. Nie tylko pięknie prezentuje się na paterze, ale również niesamowicie smakuje. Tarta truskawkowa to obowiązkowa pozycja w moim letnim menu słodkich wypieków.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24874
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6012
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 261
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24874
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6012
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 261
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj starte na tarce masło, jajko, cukier puder i wodę. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
Formę na tartę wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na kształt formy. Wylep nim spód i brzegi blaszki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem wstaw na około 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Spód tarty piecz z obciążeniem przez około 15 minut, następnie ściągnij obciążenie i wstaw ciasto jeszcze na około 25 minut do piekarnika.
Gotowy spód wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, przełóż serek mascarpone i dodaj cukier puder. Składniki ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywny krem.
Truskawki umyj, odetnij szypułki. Owoce pokrój na plasterki.
Krem wyłóż na spód tarty, powierzchnię wyrównaj. Ciasto od góry udekoruj truskawkami.
Tartę truskawkową przed podaniem wstaw na minimum godzinę do lodówki.