Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebiański smak kremu truskawkowego pod puszystą bezą to smak ,któremu nikt się nie oprze. Bardzo gorąco polecam :))
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 89
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 109
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 120
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 89
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 109
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 120
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Palcami rozdrabniamy wszystkie składniki tak jak na kruszonkę, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. W tym czasie przygotować krem. Umyte i obrane truskawki zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mus truskawkowy, przelać do rondelka i podgrzewać na ogniu, tak aby się nie zagotowało. Zdjąć z ognia , dodać masło, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i postawić ponownie na ogniu. Zagotować, ciągle mieszając, aż krem całkowicie zgęstnieje.Pozostawić do wystudzenia, można przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch.
Formę na tartę o średnicy ok.20cm natłuścić, wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem, rozłożyć folię aluminiową i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180s.C piekarnika i piec ok.15 minut, następnie zdjąć folię z fasolą i piec jeszcze ok.10 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na zimne ciasto wyłożyć krem truskawkowy, a na krem pokrojone w plasterki truskawki.
Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować, a na końcu do sztywnej piany dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na truskawki i wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec ok15 minut, aż beza będzie ładnie przyrumieniona. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić tartę na jakiś czas w środku.
Jeszcze ciepła tartę wyjąć z piekarnika.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, życzę SMACZNEGO!
Tartę można zrobić z beżą cytrynową, w tym celu do ubitej piany dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mniam :))