Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 948
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1606
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1836
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9116
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 948
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1606
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1836
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9116
Składniki
SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przekładamy ciasto do formy i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
MASA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru pudru (1/4 szklanka). Żółtka miksujemy z pozostałą połową cukru pudru (1/4 szklanki). Podczas miksowania wsypujemy budyń. Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy z żółtek i stopniowo całość mieszamy. Dodajemy jogurt grecki i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Powstałą masę wylewamy na upieczony i przestudzony spód do tarty i równo ją rozkładamy. Tartę pieczemy ponownie ok. 30-40 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ją do wystygnięcia.
Galaretkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możemy wlać trochę mniej wody) i odstawiamy ją, aby przestygła. Wydrylowane wiśnie układamy gęsto na upieczonej tarcie i zalewamy całość tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało.