Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i delikatna tarta z malinami, wspomnienie lata:)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Składniki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i ewentualnie odrobinę zimnej wody, szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować, albo po prostu wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć. Są do tego specjalne kuleczki, ale ja używam ciecierzycy albo jabłka poprzekrawanego na ćwiartki. Podpiec 15 minut w 180 stopniach, zdjąć papier i obciążenie i podpiekać jeszcze ok. 12 minut
Podpieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, w tym czasie przygotować krem: Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia czekolady, ale nie zagotować. mieszanka musi mieć jednolitą konsystencję. Gdy przestygnie, dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać.
Na spodzie podpieczonej tarty wyłożyć maliny, zalać śmietankową miksturą i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - aż masa stężeje. Smacznego:)