Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i delikatna tarta z malinami, wspomnienie lata:)
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 24
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 722
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 109
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 40
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 24
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 722
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 109
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 40
Składniki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i ewentualnie odrobinę zimnej wody, szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować, albo po prostu wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć. Są do tego specjalne kuleczki, ale ja używam ciecierzycy albo jabłka poprzekrawanego na ćwiartki. Podpiec 15 minut w 180 stopniach, zdjąć papier i obciążenie i podpiekać jeszcze ok. 12 minut
Podpieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, w tym czasie przygotować krem: Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia czekolady, ale nie zagotować. mieszanka musi mieć jednolitą konsystencję. Gdy przestygnie, dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać.
Na spodzie podpieczonej tarty wyłożyć maliny, zalać śmietankową miksturą i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - aż masa stężeje. Smacznego:)