Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciacho. Można zrobić w większej formie lub wy porcjowane w małych foremkach.
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 129
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 42
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 12
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 129
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 42
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 12
Składniki
Borówki umyć i osuszyć.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko na gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Formę do tarty posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy, docisnąć do brzegów i ponakłuwac widelcem. Nadmiar ciasta odciąć.
Wierzch tarty wyłożyć pergaminem i wysypać na niego fasolę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 15 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie z ciasta i piec jeszcze 15-20 min, aż się lekko zrumieni. Upieczony spód wystudzić.
Przygotować krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone i roztopioną czekoladą.
Wystudzony spód tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć krem. Na krem wyłożyć borówki. Udekorować posypką czekoladową.
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin do stężenia kremu.