Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciacho. Można zrobić w większej formie lub wy porcjowane w małych foremkach.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 289
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1256
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 289
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1256
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Borówki umyć i osuszyć.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko na gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Formę do tarty posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy, docisnąć do brzegów i ponakłuwac widelcem. Nadmiar ciasta odciąć.
Wierzch tarty wyłożyć pergaminem i wysypać na niego fasolę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 15 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie z ciasta i piec jeszcze 15-20 min, aż się lekko zrumieni. Upieczony spód wystudzić.
Przygotować krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone i roztopioną czekoladą.
Wystudzony spód tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć krem. Na krem wyłożyć borówki. Udekorować posypką czekoladową.
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin do stężenia kremu.