Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na weekend - do kawki.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2243
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3312
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1359
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2114
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2243
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3312
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1359
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2114
Składniki
CIASTO Składniki: -Żółtka - 4 szt -Mąka pszenna - 2 szklanki -Śmietana 18% - 2 łyżki -Masło schłodzone - 150g -Cukier - 1/3 szklanki -Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka -Sól - szczypta Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, przez około 30 minut.
ŚRODEK Składniki: -Borówki - 500 g -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka Sposób przygotowania; Borówki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na upieczony spód.
BEZA Składniki: -Białka - 4 szt -Cukier - 1 szklanka -Sól - szczypta -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka Sposób przygotowania: Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
Na borówki wyłożyć bezę, pokrywając całe owoce. Włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 70 stopni i przełączyć na termoobieg i piec jeszcze przez około 40 minut. SMACZNEGO!