Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, rustykalna tarta z pysznym brzoskwiniowo-jabłkowym nadzieniem. Idealna do kawy i herbaty.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz cukier i wszystko razem łączymy. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem z suchymi składnikami na mniejsze kawałeczki. Następnie palcami wszystko ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtka i ponownie rozcieramy. Aby wszystko połączyć całość dodajemy jeszcze łyżkę jogurtu lub śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i kiedy będzie gładkie, to formuje je w kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na 10 minut do lodówki.
Owoce obieramy ze skórki i kroimy w cienkie półksiężyce. Owoce najlepiej wybrać dość miękkie i słodkie. Wtedy po upieczeniu będą rozpływały się w ustach i nie trzeba będzie ich dosładzać.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o kształcie zbliżonym do koła (około 0,5 cm grubości). Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy owoce „na zakładkę” (jak na zdjęciu). Od brzegu ciasta zostawiamy co najmniej 5 cm pustego miejsca, ponieważ tym przykryjemy owoce. Im mniej zostawimy, tym bardziej „odkryta” będzie tarta. Owoce oprószamy cynamonem oraz lekko cukrem. Następnie zamykamy naszą tartę, czyli pozostawionym brzegiem zakrywamy owoce. Robimy tak kawałek po kawałku, aby cały brzeg „położył się” na owocach i powstały zakładki z ciasta. Ciasto smarujemy jeszcze białkiem za pomocą pędzelka i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny.