Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w połączeniu z delikatną masą budyniową i borówkami. Doskonały smakołyk do kawy. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać.
Forma na tartę o średnicy 20-23 cm
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 176
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104523
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9048
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 176
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104523
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9048
Składniki
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy wodę, zagniatamy ciasto na gładką masę. Formujemy z niego kulkę, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na płat grubości 3 mm. Formę na tartę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, wykładamy ciasto do formy. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na górę wysypujemy fasolę (aby obciążyć ciasto). Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie ściągamy papier wraz z fasolą i podpiekamy spód na tartę przez kolejne 15 minut, aż się zarumieni.
Zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Odlewamy 1/4 mleka i rozpuszczamy w nim dwa opakowania budyniu wraz z cukrem, pozostałą część mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy razem z masłem. Rozpuszczony budyń przelewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy masę do wystudzenia.
Przestudzoną masę wykładamy na upieczony spód. Na górę tarty układamy borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Po tym czasie tarta z borówkami jest gotowa do jedzenia.