Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z czekoladowym ganache, granatem i bezikami to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Idealne ciacho na świąteczny stół. Pięknie się prezentuje i z pewnością zachwyci swym smakiem miłośników czekoladowych wypieków.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 91
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1220
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 458
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15497
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 91
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1220
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 458
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15497
Składniki
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 40 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykleić formę zostawiając ok. 0,5 cm rant ponad formę. Spód ciasta nakłóć kilkukrotnie widelcem. Na cieście ułożyć arkusz papieru i obciążyć ciasto np. suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto przez ok. 20-25 minut. Ciasto wystudzić.
Czekolady posiekać. Przełożyć do miski. Kremówkę podgrzać. Gorącą kremówką zalać czekolady. Odczekać pół minuty i mieszać trzepaczką, aż do uzyskania gęstego, szklistego kremu. Ganache wystudzić i wstawić do lodówki, aż nieco zgęstnieje. Gesty, ale płynny ganache wylać na upieczone ciasto, udekorować pestkami granatu i pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce.