Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tą tartą rozpoczęłam w moim domu sezon czereśniowy
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 6962
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 23
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 1006
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19583
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10693
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 6962
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 23
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 1006
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19583
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10693
Składniki
Spód: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przełożyć ciasto do formy i ponakłuwać je widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Masa: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru pudru (1/4 szklanka). Żółtka miksujemy z pozostałą połową cukru pudru (1/4 szklanki). Podczas miksowania wsypujemy budyń.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy z żółtek i stopniowo całość mieszamy. Dodajemy jogurt grecki i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Powstałą masę wylewamy na upieczony i przestudzony spód do tarty i równo ją rozkładamy. Na wierzch ciasta kładziemy czereśnie. Tartę pieczemy ponownie ok. 30-40 minut w temp. 170 stopni.