Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z gruszkami to świetna propozycja na jesień. Orzechowo-maślany spód skrywa słodki serek śmietankowy z aromatycznymi gruszkami pełnymi cynamonu. Ten wypiek stanie się hitem na twoim stole, o którym będą mówić wszyscy. Jeśli chcesz, z powodzeniem możesz też użyć jabłek czy śliwek, a zamiast orzechów włoskich użyj migdałów. W każdej wersji będzie przepyszna.
forma 22 cm, łyżka, deska do krojenia
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4712
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 578
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4712
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 578
Składniki
Utrzyj masło z cukrem i cynamonem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj mąkę i orzechy włoskie. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Przenieś do niej ciasto, wciskając je mocno w spód i brzegi.
Przygotuj nadzienie.
Gruszki pokrój na plasterki. Jeśli używasz owoców w syropie, odsącz je przed krojeniem.
W misce utrzyj serek śmietankowy z 50 g cukru do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajko i wanilię, wymieszaj.
Nadzienie rozłóż na spodzie tarty. Na wierzchu porozkładaj równomiernie gruszki.
Pozostałą łyżkę cukru wymieszaj z cynamonem i posyp mieszanką owoce.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza. Piecz je przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 15-20 minut do ścięcia nadzienia.
Tartę z gruszkami wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na kratce przez co najmniej godzinę. Następnie wstaw ją do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj na zimno.
Gruszki pokrój na plasterki. Jeśli używasz owoców w syropie, odsącz je prze krojeniem.
Gruszki pokrój na plasterki. Jeśli używasz owoców w syropie, odsącz je prze krojeniem.
Gruszki pokrój na plasterki. Jeśli używasz owoców w syropie, odsącz je prze krojeniem.