Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z gruszkami to świetna propozycja na chłodne dni. Orzechowo-maślany spód skrywa słodki serek śmietankowy z aromatycznymi gruszkami pełnymi cynamonu. Ten wypiek stanie się hitem na twoim stole, o którym będą mówić wszyscy. Jeśli chcesz, z powodzeniem możesz też użyć jabłek czy śliwek, a zamiast orzechów włoskich użyj migdałów. W każdej wersji będzie przepyszna.
średnica formy: 22 cm
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 61
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 707
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 461
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 139
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 61
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 707
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 461
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 139
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj masło z cukrem i cynamonem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj mąkę i orzechy włoskie. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Przenieś do niej ciasto, wciskając je mocno w spód i brzegi.
Przygotuj nadzienie. Gruszki pokrój na plasterki. Jeśli używasz owoców w syropie, odsącz je prze krojeniem.
W misce utrzyj serek śmietankowy z 50 g cukru do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajko i wanilię, wymieszaj.
Nadzienie rozłóż na spodzie tarty. Na wierzchu porozkładaj równomiernie gruszki.
Pozostałą łyżkę cukru wymieszaj z cynamonem i posyp mieszanką owoce.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza. Piecz je przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 15-20 minut do ścięcia nadzienia.
Tartę z gruszkami wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na kratce przez co najmniej godzinę. Następnie wstaw ją do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj na zimno.