Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z gruszkami to świetna propozycja na chłodne dni. Orzechowo-maślany spód skrywa słodki serek śmietankowy z aromatycznymi gruszkami pełnymi cynamonu. Ten wypiek stanie się hitem na twoim stole, o którym będą mówić wszyscy. Jeśli chcesz, z powodzeniem możesz też użyć jabłek czy śliwek, a zamiast orzechów włoskich użyj migdałów. W każdej wersji będzie przepyszna.
średnica formy: 22 cm
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38331
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38331
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj masło z cukrem i cynamonem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj mąkę i orzechy włoskie. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Przenieś do niej ciasto, wciskając je mocno w spód i brzegi.
Przygotuj nadzienie. Gruszki pokrój na plasterki. Jeśli używasz owoców w syropie, odsącz je prze krojeniem.
W misce utrzyj serek śmietankowy z 50 g cukru do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajko i wanilię, wymieszaj.
Nadzienie rozłóż na spodzie tarty. Na wierzchu porozkładaj równomiernie gruszki.
Pozostałą łyżkę cukru wymieszaj z cynamonem i posyp mieszanką owoce.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza. Piecz je przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 15-20 minut do ścięcia nadzienia.
Tartę z gruszkami wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na kratce przez co najmniej godzinę. Następnie wstaw ją do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj na zimno.