Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-07-2008
Rzadko znajduję czas na pieczenie ciast, ale dla tej tarty robię wyjątek.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 304
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 25395
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8941
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 723
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 304
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 25395
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8941
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 723
Składniki
Miksujemy na gładką masę żółtka, masło, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy połowę mąki, ucieramy przez kilka minut, a potem dosypujemy resztę mąki i zagniatamy miękkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, wylepiamy ciastem formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor (180 stopni). Kiedy ciasto się chłodzi, obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki, lub ósemki (w zależności od tego jak bardzo są pękate), wycinamy gniazda i skrapiamy obficie sokiem z połowy cytryny. Miksujemy jajka z cukrem, śmietanką, sokiem z połowy cytryny i skórką otartą z całego owocu. Wlewamy alkohol i esencję, dodajemy migdały i mieszamy. Na podpieczonym, lekko wystudzonym cieście układamy gruszki, zalewamy kremem i pieczemy w 190 stopniach ok. 20 min.