Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z gruszkami i migdałami"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1430
Polecam.
Odsłon: 225
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 36
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7992
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1430
Polecam.
Odsłon: 225
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 36
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7992
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Herbatniki drobno kruszymy i dodajemy do przesianej mąki razem z 75 g cukru, szczyptą soli, posiekanym masłem, cukrem waniliowym. Zagniatamy, aż powstanie w miarę jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Obrane gruszki przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w grube plastry i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut, żeby cytrynowy sok przemacerował się z owocami. W międzyczasie siekamy migdały.
Odsączone z nadmiaru soku gruszki układamy na cieście. Ciasto posypujemy równomiernie migdałami i pozostałym cukrem. Pieczemy 45–50 minut w 180oC. Kiedy tarta przestygnie, posypujemy ją cukrem pudrem i podajemy np. z bitą śmietaną.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 42 g.Źródło: Rewia