Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z gruszkami i migdałami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1257
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 214
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4010
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 979
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1257
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 214
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4010
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 979
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Herbatniki drobno kruszymy i dodajemy do przesianej mąki razem z 75 g cukru, szczyptą soli, posiekanym masłem, cukrem waniliowym. Zagniatamy, aż powstanie w miarę jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Obrane gruszki przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w grube plastry i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut, żeby cytrynowy sok przemacerował się z owocami. W międzyczasie siekamy migdały.
Odsączone z nadmiaru soku gruszki układamy na cieście. Ciasto posypujemy równomiernie migdałami i pozostałym cukrem. Pieczemy 45–50 minut w 180oC. Kiedy tarta przestygnie, posypujemy ją cukrem pudrem i podajemy np. z bitą śmietaną.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 42 g.Źródło: Rewia