Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników tart i jabłek
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2456
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3399
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1464
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2180
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2456
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3399
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1464
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2180
Składniki
Przesiać mąkę i posiekać z masłem,dodać łyżkę cukru zwykłego i cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny.Zagnieść ciasto i schłodzić ok pół godziny w lodówce.
Jabłka umyć,obrać,pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne,następnie pokroić je na mniejsze cząstki.
Śmietanę wymieszać z 1/3 szklanki cukru,jajkami i aromatem waniliowym
Schłodzone ciasto rozwałkować (ja to robię między kawałkami folii) i przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia tart wylepiając również brzegi formy ciastem.Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem,wstawić do piekarnika do 180 st i podpiec ok 15-20 min.Następnie wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Na podpieczonym spodzie ułożyć dość ciasno jabłka,polać sosem z jajek i śmietany,wstawić do piekarnika również do 180 st i piec ok 40-50 min.