Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser, idealny na lato. Kruche ciasto z lekko kwaskowatą nutą owoców i słodką bezą. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Rozchodzi się w ekspresowym tempie. Niebo w gębie!
Forma na tartę o średnicy 24 cm
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 30
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 99
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 30
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 99
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól. Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy żółtka. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na placek o grubości około 4 mm. Formę na tartę smarujemy tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Spód nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Jagody płuczemy, odcedzamy z wody i przesypujemy do garnka. Dodajemy cukier. Całość podgrzewamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Zdejmujemy garnek z kuchenki. Do owoców dodajemy mąkę, masło oraz żółtko. Wszystko razem mieszamy. Garnek ustawiamy ponownie na kuchence i podgrzewamy, aż masa jagodowa zgęstnieje. Następnie odstawiamy masę do wystudzenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok z cytryny.
Na podpieczone ciasto wykładamy przestudzoną masę jagodową. Na górę wykładamy ubitą bezę. Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 20 minut.