Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna w przygotowaniu, bardzo smaczna, spód ma świetny maślany aromat, do tego masa karpatkowa i brzoskwinie. U nas nikt nie mógł się oprzeć takiemu połączeniu:)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1346
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1807
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 285
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 603
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1346
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1807
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 285
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 603
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać (220g), dodać cukier puder (30g), zimne masło (140g) i żółtko. Wszystkie składniki dokładnie posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty, lub tortownicę (średnica ok. 25-30cm) wyłożyć ciastem razem z brzegami. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i piec przez ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni.
Krem budyniowy (karpatkowy): Budynie (2op.) rozpuścić razem z cukrem (100g) w 200ml mleka, dokładnie, aby nie było grudek. Pozostałe mleko (300ml) doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając (mi najwygodniej miesza się trzepaczką ręczną). Do wrzącego mleka wlać masę budyniową ciągle mieszając, zagotować. Gotowy budyń zdjąć z ognia i wystudzić - ważne, aby budyń był całkiem zimny, zanim doda się go do masła. W misce utrzeć masło (100g - 200g - ilość w zależności od upodobań, przy 200g masła masa jest dość twarda). Do masła dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając.
Brzoskwinie z puszki odcedzić, pokroić na ósemki. Na wystudzony spód tarty wyłożyć masę budyniową, na masie poukładać brzoskwinie.