Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna w przygotowaniu, bardzo smaczna, spód ma świetny maślany aromat, do tego masa karpatkowa i brzoskwinie. U nas nikt nie mógł się oprzeć takiemu połączeniu:)
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9973
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8995
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6373
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9973
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8995
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6373
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać (220g), dodać cukier puder (30g), zimne masło (140g) i żółtko. Wszystkie składniki dokładnie posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty, lub tortownicę (średnica ok. 25-30cm) wyłożyć ciastem razem z brzegami. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i piec przez ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni.
Krem budyniowy (karpatkowy): Budynie (2op.) rozpuścić razem z cukrem (100g) w 200ml mleka, dokładnie, aby nie było grudek. Pozostałe mleko (300ml) doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając (mi najwygodniej miesza się trzepaczką ręczną). Do wrzącego mleka wlać masę budyniową ciągle mieszając, zagotować. Gotowy budyń zdjąć z ognia i wystudzić - ważne, aby budyń był całkiem zimny, zanim doda się go do masła. W misce utrzeć masło (100g - 200g - ilość w zależności od upodobań, przy 200g masła masa jest dość twarda). Do masła dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając.
Brzoskwinie z puszki odcedzić, pokroić na ósemki. Na wystudzony spód tarty wyłożyć masę budyniową, na masie poukładać brzoskwinie.