Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne połączenie dwóch smaków: czekolady i truskawek! Poza sezonem truskawkowym można je zastąpić innymi owocami.
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 168
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 28
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 136
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 168
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 28
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 136
Składniki
Spód: W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche (mąkę, kakao, cukier, puder, szczyptę soli). Dodajemy do tego żółtko oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz wodę. Energicznie zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Kiedy ciasto będzie już schłodzone, oblepiamy nim dno oraz boki foremki (boki ciasta powinny wystawać poza formę, aby w czasie pieczenia ciasto nie obniżyło się poniżej brzegów blaszki). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 300 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Czekoladę kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do gorącego mleka (mieszamy, żeby się rozpuściła). Pozostałe zimne mleko mieszamy w osobnym naczyniu z budyniem. Wlewamy to do gorącego mleka z czekoladą (cały czas mieszając, aby nie powstały grudki), zagotowujemy. Zdejmujemy krem budyniowy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy krem budyniowy wystygnie, miksujemy go i dodajemy jogurt naturalny (cały czas miksując). Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzony spód, wyrównujemy. Na wierzch układamy (lekko wciskając) przekrojone na pół truskawki (przekrojoną stroną do góry, aby nie puszczała soku do ciasta). Tartę pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wstawiamy do lodówki.