Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta, do której właściwie możemy użyć większość owoców.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21592
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21592
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Składniki
Z mąki, 10 dkg cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek i szczypty soli zagnieść niezbyt twarde ciasto. Schłodzić je w lodówce przez ok. 1/2 godziny.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłozyć formę, tworząc wysokie brzegi. Nakłóć całość. Piec 20 minut w 150 stopniach na termoobiegu lub 170-180 bez niego (ciasto ma być złotawe).
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietankę, sok i skórkę z cytryny (lub pomarańczy), mąkę ziemniaczaną, ewentualnie orzechy lub migdały.
Masę jajeczno-śmietanową wylać na podpieczony i trochę przestudzony spód.
Na wierzchu poukładać owoce - na zdjęciu i w tym wykonaniu są akurat maliny, ale mogą być i inne.
Piec jeszcze ok. 20 minut w 150 stopniach, aż krem się dobrze zetnie.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, aczkolwiek połączenie słodkiego ciasta i kremu z kwaskowatymi po upieczeniu malinami jest najpyszniejsze.
Smacznego!