Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny duet malin i białej czekolady doskonale komponuje się z prażonymi płatkami migdałowymi i kruchym ciastem. Krem wykorzystany w tej tarcie to mój ulubieniec wśród wszystkich kremów do ciast - jest obłędny w smaku, nie sposób mu się oprzeć.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 182
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4396
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11952
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 182
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4396
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11952
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Ciasto: Mąkę wymieszać w misce z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na spodzie gęsto nakłuć widelcem, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 20-25 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić spód.
W garnku/rondelku z grubym dnem mocno podgrzać śmietanę. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Wystudzić masę czekoladową i umieścić ją w lodówce na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie umieścić schłodzone mascarpone i masę czekoladową w misie miksera i ubić na krem.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Krem rozsmarować na upieczonym spodzie, udekorować ciasto malinami i podprażonymi płatkami migdałowymi.