Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z masą malinową"
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 679
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 679
Składniki
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Potem ciasto cienko rozwałkuj na 2 placki. Wylep nimi 2 foremki do tarty wyłożone pergaminem. Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 30 minut. Wystudź.
Masa: maliny opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem. Wymieszaj z 200 ml soku. Zagotuj. Proszek budyniowy połącz z pozostałym sokiem. Wlej do owoców. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dołóż do niej migdały. Przestudź i rozsmaruj na kruchych spodach.
Krem: krem czekoladowy lekko podgrzej, połącz z nalewką malinową. Rozsmaruj na masie owocowej. Tarty udekoruj odłożonymi malinami i ew. listkami melisy cytrynowej.Źródło: Naj