Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, krem z białą czekoladą i dopełniające całości owoce. Tarta niezwykle efektowna, zawsze robi wrażenie. Idealna na przyjęcia.
Składniki
Mąkę krupczatkę, cukier i schłodzone masło posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto kruche. Zawinąć w folię i schłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, Przełożyć do formy na tartę (u mnie silikonowa), nakryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół) na około 15 minut. Po upływie tego czasu usunąć papier i groch, a następnie zapiec jeszcze ok. 5 minut do ładnego zrumienienia tarty, Po upieczeniu ciasto ostudzić. Można pójść na łatwiznę i użyć ciasta gotowego :)
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Połowę śmietanki wlać do rondelka, dodać pokruszoną białą czekoladę i żelatynę. Podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady i żelatyny. Pozostawić do schłodzenia. Pozostałą część śmietanki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce wystudzoną masę z białą czekoladą. Miksować na niskich obrotach do połączenia składników. Powstały krem wyłożyć na tartę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Z wody, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować kisiel: połowę wody zagotować z cukrem, pozostałą wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującej się wody stale mieszając. Tak powstanie przezroczysty kisiel, który pięknie udekoruje tartę. Na schłodzonej tarcie poukładać owoce, u mnie było to akurat żółte kiwi, borówki i truskawki. Całość delikatnie polewamy za pomocą łyżki gorącym kisielem. Ciasto chłodzimy w lodówce. Polewa z kisielu spaja owoce. Nie spadają one z ciasta w trakcie krojenia. Smacznego.