Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest coś lepszego na letnie śniadanie? Coś orzeźwiającego i sycącego?
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5040
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5040
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Od razu uprzedzam, że ciasto kruche jest kupne. W tak gorący poranek i przy maluchu, który jest pełen energii i wszędzie go pełno serek twarogowy: opakowanie sera białego, półtłustego 4 zółtka cukru pudru (do smaku, wedle uznania) opakowanie cukru wanilinowego 2oo ml kwaśnej śmietany
Bardzo prosta sprawa. Wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki, aby serek uzyskał jednolitą konsystencję. Wyciągamy formę z ciastem, wlewamy nasz serek i wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, w zależności od piekarnika. U mnie wystarczyło niecałe 30 minut.
Kiedy nasze ciacho się robi, czas przygotować muso-galaretkę: garść truskawek pół banana jabłko jagody kamczackie galaretka truskawkowa
I znowu poszłam na łatwinzę, ale co tam. Owoce blendujemy na mus. Ma być on lekko kwaskowaty, ale nie aż tak bardzo, więc, jeżeli wyjdzie za kwaśny, można dodać łyżkę/łyżeczkę miodu :) Galaretkę rozpuszczam w 3ooml gorącej wody, czekam aż trochę przestygnie i dolewam ją do musu. Teraz niech trochę nam stężeje. Ach...nasza tarta już prawie gotowa :) Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto już chłodne, galaretka trochę bardziej galaretkowata, ale nie całkiem, czyli możemy delikatnie łyżka wylewać muso-galaretkę na tartę. Resztę do kubeczka i Antek będzie miał swoją ukochaną galaretkę :) Skończone? W takim razie odstawiamy do lodówki,niech galaretka trochę bardziej stężeje. Później kładziemy kilka przekrojonych truskawek. Znowu do lodówki, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem :) Smacznego ^_^