Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto, krem waniliowy i dużo truskawek
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 512
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 512
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj zimne masło i rozdrobnij do otrzymania kruszonki Żółtko rozmieszaj ze szczyptą soli i dodaj do sypkich składników Zagnieć jednolite kruche ciasto, w razie potrzeby dodaj łyżeczkę lodowatej wody Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 60 min Na zmrożonej tarcie ułóż arkusz papieru o wielkości pokrywającej spód i boki tarty Na papier wysyp fasolę i tak obciążoną tartę piecz przez 20 min w temp. 190°C (grzałka góra-dół) Następnie tartę wyciągnij z piekarnika i ostrożnie ściągnij fasolę używając łyżki, uważając aby nie naruszyć ciasta Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 10 min do uzyskania złotego koloru Pozostaw do całkowitego ostudzenia
Krem: Miskę w której będziesz ubijać masę wstaw na kilkanaście minut do zamrażalnika, podobnie trzepaczki do miksera W tym czasie pokrój umyte i osuszone truskawki na plasterki o grubości ok. 2-3 mm Do zimnej miski przełóż wszystkie składniki kremu i ubij do powstania sztywnej masy, w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru Gotową masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie Plasterki truskawek układaj zaczynając od brzegów tarty, tworząc rozetę