Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto, krem waniliowy i dużo truskawek
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 345
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 345
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj zimne masło i rozdrobnij do otrzymania kruszonki Żółtko rozmieszaj ze szczyptą soli i dodaj do sypkich składników Zagnieć jednolite kruche ciasto, w razie potrzeby dodaj łyżeczkę lodowatej wody Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 60 min Na zmrożonej tarcie ułóż arkusz papieru o wielkości pokrywającej spód i boki tarty Na papier wysyp fasolę i tak obciążoną tartę piecz przez 20 min w temp. 190°C (grzałka góra-dół) Następnie tartę wyciągnij z piekarnika i ostrożnie ściągnij fasolę używając łyżki, uważając aby nie naruszyć ciasta Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 10 min do uzyskania złotego koloru Pozostaw do całkowitego ostudzenia
Krem: Miskę w której będziesz ubijać masę wstaw na kilkanaście minut do zamrażalnika, podobnie trzepaczki do miksera W tym czasie pokrój umyte i osuszone truskawki na plasterki o grubości ok. 2-3 mm Do zimnej miski przełóż wszystkie składniki kremu i ubij do powstania sztywnej masy, w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru Gotową masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie Plasterki truskawek układaj zaczynając od brzegów tarty, tworząc rozetę