Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto, krem waniliowy i dużo truskawek
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3569
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2281
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1081
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 330
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3569
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2281
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1081
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 330
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj zimne masło i rozdrobnij do otrzymania kruszonki Żółtko rozmieszaj ze szczyptą soli i dodaj do sypkich składników Zagnieć jednolite kruche ciasto, w razie potrzeby dodaj łyżeczkę lodowatej wody Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 60 min Na zmrożonej tarcie ułóż arkusz papieru o wielkości pokrywającej spód i boki tarty Na papier wysyp fasolę i tak obciążoną tartę piecz przez 20 min w temp. 190°C (grzałka góra-dół) Następnie tartę wyciągnij z piekarnika i ostrożnie ściągnij fasolę używając łyżki, uważając aby nie naruszyć ciasta Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 10 min do uzyskania złotego koloru Pozostaw do całkowitego ostudzenia
Krem: Miskę w której będziesz ubijać masę wstaw na kilkanaście minut do zamrażalnika, podobnie trzepaczki do miksera W tym czasie pokrój umyte i osuszone truskawki na plasterki o grubości ok. 2-3 mm Do zimnej miski przełóż wszystkie składniki kremu i ubij do powstania sztywnej masy, w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru Gotową masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie Plasterki truskawek układaj zaczynając od brzegów tarty, tworząc rozetę