Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na sezon truskawkowy czekamy cały rok, dlatego warto go wykorzystać na 100%. Dziś proponujemy prostą, choć niesamowicie smaczną tartę z truskawkami i mascarpone. Poza sezonem możesz użyć malin, jeżyn lub borówek. Jeśli chcesz podać gościom dobrze schłodzony deser, przygotuj ciasto poprzedniego dnia i zostaw na noc w lodówce.
Tortownica: 26 cm
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 452
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3060
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2127
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9389
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 452
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3060
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2127
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9389
Składniki
Na stolnicę lub blat roboczy wsyp przesianą mąkę, mielone migdały, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i wymieszaj. Wkrój zimne masło i przesiekaj, następnie wbij jajko, dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto, aby było gładkie. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na kształt okręgu i przełóż do tortownicy lub ceramicznej foremki (ok. 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pamiętaj, aby także wyłożyć ciastem krawędzie foremki. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
Przygotuj krem mascarpone. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody i odstaw do przestudzenia. Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem, po czym dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny, a na koniec tężejącą żelatynę. Zmiksuj krem do połączenia i wyłóż na podpieczony kruchy spód. Następnie wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.
W tym czasie rozpuść galaretkę w 250 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia. Umyj i oczyść z szypułek truskawki. Większe owoce przetnij na połowy, a mniejsze zostaw w całości. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłóż truskawki na krem mascarpone i zalej galaretką. Wstaw tartę z truskawkami i mascarpone do lodówki do schłodzenia na kilka godzin i podawaj zawsze schłodzoną.