Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna tarta z białą czekoladą i żurawiną. Słodka czekolada idealnie łączy się lekko kwaskowatą żurawiną, całość jest znakomicie zbalansowana, żaden smak nie wybija się na pierwszy plan.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7479
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 967
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7479
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 967
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Przygotuj spód. Ciasteczka zmiel na pył w blenderze. Masło rozpuść w garnuszku, następnie połącz z rozdrobionymi ciastkami. Gdy składniki się połączą, wyłóż do metalowej formy i dociśnij za pomocą szklanki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiecz przez 10 minut.
Żurawinę umyj. Przełóż do garnka i zasyp cukrem. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, do momentu, aż owoce się rozpadną.
Przygotuj czekoladowe nadzienie. Śmietankę podgrzej i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Za pomocą rózgi mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
Serek mascarpone ubijaj za pomocą miksera, gdy zwiększy swoją objętość, wolnym strumieniem wlej roztopioną czekoladę. Całość miksuj jeszcze przez minutę.
Na podpieczony spód wyłóż żurawinę, następnie serek zmieszany z czekoladą i śmietanką. Wyrównaj wierzch i włóż do lodówki na 2 godziny. Po wyciągnięciu ozdób żurawiną i posyp cukrem pudrem.