Tarta na orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu. Przepis pochodzi z 433 odcinka programu "Ewa Gotuje".
Tarta ze śliwkami według Ewy Wachowicz
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
- ŚLIWKI W SYROPIE:
- 600 g śliwek, najlepiej węgierek
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 laska wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- KREM:
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- DEKORACJA:
- świeża mięta
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
- ŚLIWKI W SYROPIE:
- 600 g śliwek, najlepiej węgierek
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 laska wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- KREM:
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- DEKORACJA:
- świeża mięta

Etapy przygotowania
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i orzechy. Dorzucić zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko i wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Po 10 minutach rozwałkować i wykleić dno oraz boki formy na tartę (średnica 25-26 cm). Nakłuć widelcem i upiec w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).
Cukier roztopić na patelni, wlać wino, dodać naciętą wanilię. Gdy sos odparuje wrzucić wypestkowane śliwki. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić cynamonem. Dodać zimne masło. Odstawić do wystudzenia.
Mascarpone posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wlać śmietankę i zmiksować.
Na wystudzone ciasto nałożyć najpierw krem, następnie śliwki w syropie. Udekorować listkami mięty.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 731

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3948
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 731

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3948



Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
- ŚLIWKI W SYROPIE:
- 600 g śliwek, najlepiej węgierek
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 laska wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- KREM:
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- DEKORACJA:
- świeża mięta
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i orzechy. Dorzucić zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko i wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Po 10 minutach rozwałkować i wykleić dno oraz boki formy na tartę (średnica 25-26 cm). Nakłuć widelcem i upiec w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).
Cukier roztopić na patelni, wlać wino, dodać naciętą wanilię. Gdy sos odparuje wrzucić wypestkowane śliwki. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić cynamonem. Dodać zimne masło. Odstawić do wystudzenia.
Mascarpone posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wlać śmietankę i zmiksować.
Na wystudzone ciasto nałożyć najpierw krem, następnie śliwki w syropie. Udekorować listkami mięty.
Pyszotka:)