Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kolorowe tartaletki wielkanocne z ciasta kruchego udekorowane kremem mascarpone i wielobarwnymi drażami.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 427
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 129
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 44
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 62
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 40
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 65
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 427
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 129
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 44
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 62
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 40
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 65
Składniki
Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy mikserem lub ręcznie. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godz. lub do zamrażalnika na 10 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. wycinamy z niego okręgi troszkę większe od średnicy foremek i ciastem wylepiamy metalowe foremki wysmarowane tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy jeszcze do lodówki na 10 minut, aby się schłodziły. Schłodzone foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 190℃ około 20 min. aż się przyrumienią. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone na krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim ostudzone tartaletki. Krem można też nałożyć łyżką. Dekorujemy posypką, motylkami i drażami.
Uwagi: - Z podanego przepisu wyszło mi 14 tartaletek. - Tartaletki najlepiej dekorować ozdobami cukrowymi przed podaniem, ponieważ śmietana rozpuszcza kolor ozdób cukrowych. - Przechowujemy w lodówce.