Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kolorowe tartaletki wielkanocne z ciasta kruchego udekorowane kremem mascarpone i wielobarwnymi drażami.
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 91
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9014
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 111
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 91
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9014
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 111
Składniki
Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy mikserem lub ręcznie. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godz. lub do zamrażalnika na 10 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. wycinamy z niego okręgi troszkę większe od średnicy foremek i ciastem wylepiamy metalowe foremki wysmarowane tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy jeszcze do lodówki na 10 minut, aby się schłodziły. Schłodzone foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 190℃ około 20 min. aż się przyrumienią. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone na krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim ostudzone tartaletki. Krem można też nałożyć łyżką. Dekorujemy posypką, motylkami i drażami.
Uwagi: - Z podanego przepisu wyszło mi 14 tartaletek. - Tartaletki najlepiej dekorować ozdobami cukrowymi przed podaniem, ponieważ śmietana rozpuszcza kolor ozdób cukrowych. - Przechowujemy w lodówce.