Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini tarty z kremem pistacjowym to prawdziwa uczta dla miłośników orzechowych smaków. Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aksamitnym kremem pistacjowym tworzy deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealne na każdą okazję lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj i przekonaj się, jak łatwo można przygotować ten wspaniały deser :-) Poniżej przepis na 10-12 ciastek (średnica foremek ok. 10 cm), jeśli potrzebujesz mniej, zrób z połowy przepisu :-)
foremki do tartaletek o średnicy ok. 10 cm; rękaw cukierniczy
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4279
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 70
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 391
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4279
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 70
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 391
Składniki
Mąkę przesiać do miski lub misy robota i dodać pozostałe składniki na ciasto. Wyrobić krótko ciasto, następnie przełożyć je do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Foremki wysmarować odrobiną masła. Każdą foremkę przyłożyć górą do ciasta i wyciąć koło szersze o ok. 5 mm. Następnie wylepić foremki ciastem i nakłuć widelcem.
Foremki z ciastem obciążyć np. fasolą (wycięłam małe kwadraty z papieru do pieczenia i na każdy z nich dałam kilka fasolek) i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wyjąć foremki, usunąć papier i fasolki, i ponownie włożyć do piekarnika na kolejne ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Ser mascarpone przełożyć do misy robota, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstej masy, pod koniec dodać cukier puder i krem pistacjowy, i chwilę miksować do połączenia składników.
Krem pistacjowy przełożyć do rękawa cukierniczego, wypełnić nim każdą tartaletkę i ozdobić owocami.
Przed podaniem schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!!