Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche babeczki z masą budyniowo-borówkową
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 238
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2571
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 238
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2571
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki. Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Foremki do tartaletek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny margaryny. Ciasto wałkujemy, wycinamy koła tartaletkami. Następnie koła wkładamy do foremek, palcami dociskamy ciasto do dna i boków. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180stopni. Z reszty ciasta wycinamy ciasteczka :) Borówki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dosypujemy cukier. Gdy zaczną się gotować - wsypujemy budyń, cały czas dokładnie mieszając, by nie powstały grudki. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier - cały czas miksując. Na koniec wsypujemy skrobię - miksujemy. Na gotowe babeczki nakładamy masę budyniową. Gdy masa ostygnie, szprycą wyciskamy bezę. Babeczki wkładamy do piekarnika, i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO :) Beza jest "miękka", jeśli chcemy by była "chrupiaca" - musimy dać więcej cukru kryształu. Beze można zastąpić bitą śmietaną.