Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
małe na trzy kęsy tarteletki z pysznym kremem i truskawkami. Z przepisu wychodzi ok 10 sztuk możemy też upiec jedną dużą tartę. bardzo spodobało mi się smarowanie dna tarteletek czekoladą by ciasto nie namiękło od kremu...
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1421
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14938
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 956
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1421
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14938
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 956
Składniki
ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tarteletek. Pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200st. Odstawiamy do przestygnięcia. Ja gorące wysmarowałam białą czekoladą, ale można też czekoladę roztopić i potem kiedy przestygną posmarować
krem: kremówkę zagotowujemy z cukrem, dodajemy odsączoną żelatynę. Intensywnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone dokładnie mieszamy w misce widelcem i dodajemy przestudzona kremówkę oraz ziarenka wanilii. Mieszamy krem i schładzamy go 20 minut w zamrażalniku.
Tarteletki napełniamy kremem; na wierzchu układamy truskawki i ozdabiamy miętą.