Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowe słono-słodkie ciasteczka rodem z Boliwii. Są doskonałym zastępstwem dla tradycyjnych faworków :)
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 283
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1220
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 283
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1220
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Składniki
Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jako, masło i wodę.
Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli zbyt się klei, dodać trochę mąki. Ciasto odstawić na ok. 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kwadraty lub romby. Pocięte ciasto zostawić jeszcze na 5 minut na blacie i następnie wrzucać na rozgrzany olej i smażyć niezbyt długo - tylko tyle aby uzyskały złoty kolor.
Gotowe ciasteczka polać płynnym miodem i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.