Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu nie trzeba specjalnie reklamować. Włoski deser znany na całym świecie. U mnie wersja klasyczna tiramisu na bazie mascarpone, jajek i biszkoptów nasączony mocną kawą. Deser jest dość luźny, proponuje zrobić go w pucharkach, będzie się pięknie prezentował. O walorach smakowych nie wspomnę ,,delizioso'':-). Obowiązkowo z filiżanką kawy, polecam.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8662
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10289
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 744
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8662
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10289
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 744
Składniki
Forma: pucharki lub szklane naczynie ( u mnie 17cm x 28cm) Wsypać do żółtek połowę przygotowanego cukru i ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel. Do kremowej i puszystej masy z żółtek dodać serek mascarpone, następnie wymieszać delikatnie mikserem. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo (cały czas miksując) dodawać partiami cukier, miksować jeszcze przez ok.3 minut. Gotową masę białkową połączyć z masą serową. Dodać rum zamieszać.
Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie (nie moczyć za długo bo się rozpadną) i układać w pucharkach lub w szklanym naczyniu, na wierzch przygotowanych biszkoptów rozsmarować połowę masy mascarpone, posypać przez sitko połowę kakao. Następnie nałożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów, masę mascarpone, posypać pozostałym kakao. Można posypać po wierzchu deseru startą czekoladę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok.5 godzin. Smacznego:-)