Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boski, rozpływający się w ustach krem z sera mascarpone w połączeniu z biszkoptami nasączonymi mocnym naparem kawowym z dodatkiem migdałowego likieru gwarantują niesamowite doznania smakowe. Idealny deser na jesienną chandrę ;)
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 166
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44411
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 92
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 166
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44411
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 92
Składniki
Napar z kawy przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i dodać likier. Jajka sparzyć gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 3 łyżkami cukru na bardzo sztywną, jasną masę. Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao i dodać porcję masy serowej. Ponownie ułożyć nasączone biszkopty, posypać kakao i dodać masę serową. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Wierzch powinna stanowić masa serowa. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.