Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski deser bez dodatku surowych białek
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119014
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8821
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3199
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2809
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119014
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8821
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3199
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2809
Składniki
Zaparzamy mocną kawę, wlewamy do głębokiego talerza, mieszamy z likierem i schładzamy. Jaja sparzamy we wrzątku i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, białą i gęstą masę, powinno to zająć ok. 10 minut. W drugiej misce ubijamy mascarpone na sztywno przez ok. 1-3 minuty. Dodajemy masę żółtkową i krótko miksujemy. Połowę biszkoptów maczamy w kawie przez 2 sekundy i wykładamy na dno naczynia bądź salaterek w których robimy deser. Oprószamy kakao, po czym dodajemy na nie połowę kremu, układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i drugą połowę kremu, posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. WAŻNE: Duże znaczenie ma ubicie żółtek, masa musi być gęsta.