Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski deser bez dodatku surowych białek
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9859
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2488
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1626
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 598
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3764
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9859
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2488
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1626
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 598
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3764
Składniki
Zaparzamy mocną kawę, wlewamy do głębokiego talerza, mieszamy z likierem i schładzamy. Jaja sparzamy we wrzątku i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, białą i gęstą masę, powinno to zająć ok. 10 minut. W drugiej misce ubijamy mascarpone na sztywno przez ok. 1-3 minuty. Dodajemy masę żółtkową i krótko miksujemy. Połowę biszkoptów maczamy w kawie przez 2 sekundy i wykładamy na dno naczynia bądź salaterek w których robimy deser. Oprószamy kakao, po czym dodajemy na nie połowę kremu, układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i drugą połowę kremu, posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. WAŻNE: Duże znaczenie ma ubicie żółtek, masa musi być gęsta.