Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybki i smaczny deser ale bez dodatku surowych jajek.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14242
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1653
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16256
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6551
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14242
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1653
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16256
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6551
Składniki
Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach 25/35 cm wyłożyć biszkoptami, które dosłownie na sekundę zanurzamy w zimnym, mocnym i gorzkim naparze kawowoym . Do głębokiej miski wlać mocno schłodzoną śmietanę, dodać serek mascarpone i cukier z prawdziwą wanilią. Ubić na puszystą masę. Połowę masy wyłożyć na nasączone kawą biszkopty. Oprószyć ciemnym kakao. Ułożyć następną warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć resztą masy. Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki by masa dobrze stężała. Następnego dnia, folię ściągamy i przy pomocy sitka oprószamy deser obficie gorzkim, ciemnym kakao.