Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tiramisu to deser o subtelnej, puszystej konsystencji, który dosłownie rozpływa się w ustach. Zachwyca lekką strukturą i wyrazistym smakiem kawy z nutą Amaretto. Jeśli chcesz przygotować tiramisu bez jajek, możesz je zastąpić śmietanką kremówką lub serkiem ricotta. Tak przygotowane tiramisu wyjdzie niesamowicie puszyste i delikatne w smaku. To najprostsze tiramisu, które przygotujesz błyskawicznie.
forma 20x24 cm, miska, mikser, sitko
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 454
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 144
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 180
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 883
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 335
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 454
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 144
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 180
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 883
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 335
Składniki
Zaparz kawę espresso, a następnie ostudź. Dodaj do kawy likier migdałowy Amaretto dla uzyskania głębszego smaku. Wymieszaj i odstaw.
Ubij śmietankę na sztywno. Partiami dodawaj cukier puder.
Dodaj do śmietanki mascarpone i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać gładką masę.
Biszkopty namocz w kawie z likierem (dosłownie na chwilę, około sekundę, by nie nasiąkły za bardzo).
Przygotuj formę 20x24 cm. Na dnie naczynia ułóż nasączone kawą i likierem biszkopty, przykryj przygotowanym kremem, potem kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Utwórz 3 warstwy ciastek. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj górę kremem.
Na wierzch posyp kakao. Najlepiej kakao sypać przez sitko, aby nie powstawały grudki.
Włóż do lodówki na 3-4 godziny.