Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tiramisu to deser o subtelnej, puszystej konsystencji, który dosłownie rozpływa się w ustach. Zachwyca lekką strukturą i wyrazistym smakiem kawy z nutą Amaretto. Jeśli chcesz przygotować tiramisu bez jajek, możesz je zastąpić śmietanką kremówką lub serkiem ricotta. Tak przygotowane tiramisu wyjdzie niesamowicie puszyste i delikatne w smaku. To najprostsze tiramisu, które przygotujesz błyskawicznie.
forma 20x24 cm, miska, mikser, sitko
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5778
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5778
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 227
Składniki
Zaparz kawę espresso, a następnie ostudź. Dodaj do kawy likier migdałowy Amaretto dla uzyskania głębszego smaku. Wymieszaj i odstaw.
Ubij śmietankę na sztywno. Partiami dodawaj cukier puder.
Dodaj do śmietanki mascarpone i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać gładką masę.
Biszkopty namocz w kawie z likierem (dosłownie na chwilę, około sekundę, by nie nasiąkły za bardzo).
Przygotuj formę 20x24 cm. Na dnie naczynia ułóż nasączone kawą i likierem biszkopty, przykryj przygotowanym kremem, potem kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Utwórz 3 warstwy ciastek. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj górę kremem.
Na wierzch posyp kakao. Najlepiej kakao sypać przez sitko, aby nie powstawały grudki.
Włóż do lodówki na 3-4 godziny.